Bestämning av fåglar vid Fisksjön

Identifikation av fåglar kan vara både lätt och svårt. Vissa grupper är ganska enkla medan andra är erkänt svåra. Båda grupperna kan ses här och denna del har som syfte att beskriva de arter som normalt förekommer vid Fisksjön och förhoppningsvis underlätta för de som inte sysslat med fåglar någon längre tid varvid en omfattande fälthandbok kan varig nog så svår att ta sig igenom. Några av de viktigaste karaktärerna omnämns men det finns ofta fler och de kan behandlas i de flesta fågelböcker. Nedanstående beskrivningar avser fåglar under våren.

Skogssnäppa (Tringa ochropus)

Förväxlingsrisk föreligger främst med grönbena och i viss omfattning med drillsnäppa.

Notera kort vitt ögonbrysstreck som ej når tydligt bakom ögat. Mörkt chokladbrun rygg med små distinkta vita prickar.Grönbenan har längre ögonbrynsstreck samt större ljusa fläckar på ryggen.

 

Lätet är de absolut bästa sättet att skilja dessa arter åt.

Grönbena (Tringa glareola)

Viktigaste skillnaderna mot skogssnäppa är något ljusare brun rygg med större vita fläckar, ett långt ögonbrynsstreck som når bakom ögat. Under våren ser man även svartaktigare fläckar på ryggsidan. Som nämndes ovan är lätet en tydlig skillnad.

Drillsnäppa (Actitis hypoleucos )

Är något lik såväl grönbena som skogssnäppa, framför allt på marken. En bra karaktär är att ryggen inte har vita punkter eller fläckar, den är istället svartbandad vilket kan te sig som små svartaktiga fläckar. Den har till skillnad från skogssnäppan, men likt grönbenan, ett långt vitt ögonbrynsstreck som sträcker sig bakom ögat. Den vita kilen på kroppssidan är tydligare än på de andra arterna vilka ibland kan uppvisa en liten kil. Oftast har de sistnämnda ingen tydlig kil alls. Lätet är helt skilt från de övriga två. Ser man den flyga skiljs den lätt på de vita vingbanden och att stjärtrotens ovansida inte har en rent vit fläck utan är delad av brunt längsgående band.

 

 

Copyright 2015 Toni Berglund