TBdNatur&Foto
Hävd vid Fisksjön
Våtmarker vid slättsjöar måste vårdas för att fungera. Bete, slåtter och variation av vattennivån är de mest fundamentala delarna. Behovet av skötsel är till stora delar ett arv efter stora sjösänkningar vid sekelskiftet 1800/1900. Fungerar grundpelarna i skötseln, ja då får man ett myllrande liv, mest påfallande och synlig under våren då vegetationen är låg, flyttande fåglar rastar och groddjuren spelar.
Fisksjön är ett sådant område. Denna sida har som mål att visa några av de åtgärder som nyttjas i området för att fåglar, växter och andra djur ska få så bra förutsättningar som möjligt. Att det finns ett nätverk av våtmarksområden av denna karaktär är otroligt viktigt för bl a flyttande fåglar, särskilt under dåliga väderleksförhållanden då de tvingas stanna upp för vila och proviantering.
Bete
För att fåglar ska rasta och häcka krävs att strandängarna betas. Utan bete blir vegetationen för hög och fåglarna uteblir. Så småningom bildas en skog.
Om betet av någon anledning inte blivit fulländat krävs att man, som man säger betesputsar, dvs tar bort mycket av den kvarstående vegetationen. För mycket kvarstående vegetation gör att de fåglar som normalt använder området inte stannar kvar.
Kvarstående veketåg. Dec 2015
Samma område betesputsad. 13 december 2015.
Vassvegetation
Kaveldun kan nog sägas vara en del av vassvegetationen. Den är bra och värdefull i viss utsträckning. Här finns skydd och mat för allehanda organismer, inte bara fåglar. När den tar över ett område fullständigt hämmar den dock en stor del av våtmarkens fågelliv och man måste på något sätt begränsa dess dominans. Det kan ske med bete där så fungerar. Det kan ske med vattenståndsvariation av en tillräckligt hög amplitud, dvs skillnaden mellan högsta och lägsta vattennivå. Finns inte förutsättningarna för dessa metoder kan man ta bort en del av kaveldunen för hand, antingen med maskin eller med lie. Åtgärden blir dock endast en provisorisk hjälp eftersom kaveldunen växer upp igen och utglesningen måste utföras varje år.
Högväxta träd och buskar nära strandängarna hämmar den häckande fågelfaunan. Fåglarna vill ha god sikt för att upptäcka rovfåglar och andra faror och bygger helst inte sina bon nära sådan vegetation, de uteblir. Det är därför viktigt att hålla den kort eller ta bort den helt. Om kortväxta buskar tolereras gynnar buskarna tättingar av olika arter och detta borde fungera vid Fisksjön. Det gäller dock att vegetationen hålls i schack varje år.
2016-02-28
Arbetet slutfört för denna vinter. Fisksjön är än en gång beredd att hjälpa rastande och häckande fåglar med den miljö som är förutsättningen för deras liv och välbeffinande. Sångsvanar och grågäss är redan på plats, våren är inledd.
Copyright 2015 Toni Berglund